Kuoleeko Monsoon Last Warsin aikana?
 
pollcode.com free polls
Tosa

Tosia GNG:ssä ovat: Musashi, Benizakura ja muut taistelukoirat.


Yleistä


Tosa on verrattain uusi rotu ja sen ensisijainen käyttötarkoitus on ollut taistelukoira. Suurikokoinen rotu on arvostettu ja kunnioitettu näky Japanissa (ja missä tahansa muuallakin), mutta kuitenkin melko harvinainen.
Rotu jakautuu kahteen linjaan, japanilaiseen ja amerikkalaiseen. Amerikkalaisen linjan koirat ovat huomattavasti massiivisempia ja painavampia kuin japanilaiset koirat.
Nykyään tosa on lähinnä seura- ja vahtikoira, mutta Japanissa sitä käytetään yhä myös taistelukoirana.

Historia


Tosa-taistelukoirien historia alkaa Edo-kaudelta (1603-1867), jolloin maanomistajat tahtoivat opettaa samuraille taisteluhenkeä ja järjestää koiratappeluita. Tosa-koirien alkuperänä toimivat shikokut, mutta kun Japani avattiin länsimaille, kokivat shikokut jatkuvia tappioita länsimaisia suuria koiria vastaan. Tämän seurauksena shikokuja, akitoja ja muita koiria alettiin risteyttää länsimaalaisten mastiffien, tanskandoggien, bulldoggien, bullterrierien ja saksanseisojien kanssa. Lopputuloksena oli massiivinen, mastiffin kaltainen rotu.
Japanissa koiraa käytetään yhä taistelukoirina, mutta taistelut tapahtuvat käytännössä vain ”sisäpiirissä” ja japanilaista tosaa hankkiva voi huomata koiran saamisen olevan erittäin hankalaa.
Tosa-koirien historiaan voi tutustua Shikokun saarella olevassa Tosa Token Center –museossa, jossa kerrotaan koirien historiasta ja jossa myös järjestetään koirataisteluita.
Länsimaissa (sekä myös Japanissa) tosa on eniten seura- ja vartiokoira, mutta koiran hankkimista harkitsevan, tulee muistaa, että tosalla on taistelukoirahistoria. Tosa tarvitsee kokeneen omistajan ja se tarvitsee hyvän koulutuksen ja se tulee myös totuttaa muihin koiriin tai siitä voi kehittyä aggerssiivinen. Vierasta tosaa ei kannata lähestyä eikä tosaa tule jättää yksin lasten kanssa.
On kuitenkin huomattava, että tosa on luonteeltaan erittäin herkkä koira, joka reagoi omistajansa pieniinkin äänensävyihin. Koiraa ei pidä koskaan yrittää pakottaa mihinkään eikä lyödä tai muuten satuttaa, koska herkkä koira muistaa kaltoin kohtelun pitkään.
Hiljaiseksi taistelijaksi jalostettu tosa haukkuu erittäin harvoin. Koska tosa on suurikokoinen koira, tulee sen pentuiässä saaman ravinnon ja liikunnan kanssa olla erittäin tarkkana, jotta välttyy vanhemman iän luusto-ongelmilta.

Taistelut


Japanilaiset taistelukoirat ja koirataistelut poikkeavat länsimaisista siinä, että koirien tulee taistella samaan tapaan kuin sumopainijoiden eli väsyttämällä vastustajansa painollaan. Taistelut eivät koskaan saa olla verisiä tai päättyä vastustajan kuolemaan, vaan ne ovat enemmänkin rituaalisia. Koira, joka selättää vastustajansa taistelussa ja pitää sitä maassa paikoillaan 3 minuutin ajan, on voittaja. Koira voi myös hävitä ottelun, jos se vinkuu, haukkuu, murisee, yrittää juosta pakoon, perääntyy vastustajaansa tai väsyy taistelemaan. Jos koirat alkavat taistelun aikana purra toisiaan, ne erotetaan ja koirien omistajat valvovat aina ottelua, ettei heidän koiransa vahingoitu. Taistelut kestävät noin 30 minuuttia ja taisteluiden toivotaan olevien pitkiä. Koiran, joka hyökkää nopeasti ja aggressiivisesti, ei katsota olevan hyvä taistelija.
Koirat taistelevat pyöreällä areenalla, dobyolla, ja koirat on luokiteltu neljään eri ryhmään painon mukaan. Jokaisessa painoluokassa koirat on jaoteltu niiden taistelutaitojen ja voittojen mukaan eri ryhmiin: yokozuna (grand champion/suurmestari), ozeki (mestari), sekiwake (huippuammattilaispainija), komusubi (ammattilaispainija), maegashira (ammattilaispainija, alempi luokka) ja makushita (rankkaamaton, amatööripainija).
Otteluita voittavat mestarit saavat itselleen näyttävän loimen/viitan, joka voi olla arvoltaan jopa kymmeniä tuhansia euroja.
Vaikka tosa-nartutkin ovat erittäin voimakasluonteisia, ei niitä käytetä taisteluissa.

Ulkonäkö


Tosa muistuttaa ulkonäöltään enimmäkseen mastiffia. Sillä on massiivinen vartalo, lyhyt turkki ja puolipystyt korvat.
Tosasta on kolme eri värimuunnosta: fawn, punainen ja musta, joista punainen on toivotuin.
Japanilaiset tosat painavat noin 35-55 kiloa, kun taas länsimaissa kasvatetut koirat painavat noin kaksi kertaa enemmän, 60-100 kiloa. Koirien koko vaihtelee 62-82 sentin välillä.

Lähdeluettelo

Bulldoginformation.com
Fighting Tosa
www.japan-i.jp/explorejapan/shikoku/kochi/kochi/d8jk7l0000006pjr.html
www.tosa.or.jp/
Japanese Dogs (Michiko Chiba)