Kuoleeko Monsoon Last Warsin aikana?
 
pollcode.com free polls
Tanskandoggi

Tanskandoggeja GNG-mangassa ovat Ben ja Great. Ne ovat kummatkin väriltään keltaisia.

Yleistä:

Korkeudeltaan maailman suurimmat koirarodut ovat Tanskandoggi ja irlanninsusikoira. Tanskandoggi on ns. molossityyppisiä koiria, joita on ollut olemassa jo tuhansia vuosia. Nykyisin tanskandoggit ovat puhtaasti seurakoiria, mutta ennen niitä on käytetty sekä metsästys- että sotakoirina. Nimestään huolimatta tanskandoggi ei ole tanskalainen rotu, vaan saksalainen.

Tanskandoggit ovat luonteeltaan erittäin lempeitä, ystävällisiä ja itsevarmoja. Tanskandoggit kiintyvät perheessä erityisesti lapsiin ja niillä on erittäin korkea ärsytyskynnys. Suuren kokonsa vuoksi tanskandoggit eivät ole kovin pitkäikäisiä ja niiden keski-ikä onkin vain 7-8 vuotta.


Historia:

Tanskandoggin kaltaisia koiria on ollut Euroopassa jo tuhansia vuosia. Nämä suuret koirat ovat oletettavasti tulleet Eurooppaan idästä kelttiläisten kansainvaellusten mukana. Kreikkalaiset käyttivät niitä jo 600 eaa metsästyskoirina. Tämän lisäksi doggeja käytettiin sotakoirina ja gladiaattoritaisteluissa Rooman amfiteattereissa. Doggilla viitattiin tuolloin suureen koirarotuun, joka ei välttämättä ollut mitään tarkkaa rotua.

1400-luvulla doggit yleistyivät eurooppalaisen ylimystön suosimina metsästys- ja vartiokoirina. Tuolloin raskasrakenteisiin doggeihin risteytettiin vinttikoiria ja irlanninsusikoiria, koska vaikka koirat olivat riittävän rohkeita hyökkäämään suurriistan kuten karhujen ja villisikojen kimppuun, ne eivät olleet riittävän ketteriä pärjätäkseen taistelussa.

Doggit olivat arvostettuja koiria ja monet Euroopan pienistä ruhtinaskunnista kilpailivat siitä, kenellä oli parhaat koirat. Ylimystön suosimana doggien historiaa onkin helppo seurata, koska ne esiintyvät usein ruhtinaiden mukana maalauksissa ja niistä on mainintoja myös historiankirjoituksissa.

1800-luvulla doggeja alettiin kutsua nimellä grand danois, suuri tanskalainen, mikä on melko harhaanjohtava nimitys, sillä suurin osa rodun jalostustyöstä tehtiin Saksassa. Syynä nimitykseen oli pitkälti Englannin ja Saksan välinen vihamielisyys tuona aikana. Nimitys kuitenkin vakiintui ja tanskandoggia nimitetään saksandoggiksi ainoastaan Saksassa, jossa se on ollut kansalliskoirarodun asemassa vuodesta 1876.

Ensimmäiset tanskandoggit tuotiin Suomeen 1920-luvulla ja nykyisin Suomessa rekisteröidään vuosittain noin 200 tanskandoggin pentua.

Ulkonäkö:

Tanskandoggin huomattavin ominaisuus on sen koko. Koiran koko on minimissään nartuilla 72 cm ja uroksilla 80 cm, mutta nämä mitat ylittyvät useimmiten helposti. Tanskandoggin paino liikkuu 50-90 kilon välillä, mutta isompiakin yksilöitä on olemassa.

Tanskandoggeja on kolmea eri väriryhmää, joissa on yhteensä viittä erilaista väriä. Eri väriryhmät arvostellaan näyttelyissä omina rotuinaan: keltainen ja tiikerijuovainen, musta ja musta-valkokirjava (harlekiini) ja sininen.