Kuoleeko Monsoon Last Warsin aikana?
 
pollcode.com free polls
Lyhytkarvainen mäyräkoira

Mäyräkoiria GNG:ssä ovat: Oliver.

Historia


Jo muinaisesta Egyptistä ja yli 2000 sitten Roomassa on metsästykseen käytetty lyhytjalkaisia mäyräkoirankaltaisia koirarotuja. Nykyinen mäyräkoira on kuitenkin kehitetty 1500-1700-luvulla Saksassa ja sen alkuperäisrotuna on oletettavasti ollut saksalainen deutsche bracke –ajokoira, jonka lyhytraajaisista mutaatioista mäyräkoira on kehitetty. Rotua kehitettiin jatkuvasti metsästyskoiraksi ja 1800-luvun lopulla se saikin virallisen rotumääritelmän.
Vaikka sileäkarvaisia ja karkeakarvaisia mäyräkoiria käytetään kumpiakin aktiivisesti metsästykseen, on karkeakarvainen metsästyskoirana huomattavasti suositumpi. Pitkäkarvaiset mäyräkoirat ovat olleet suosittuja vahti- ja kotikoiria kauniin ulkonäkönsä ja miellyttävän luonteensa ansiosta.
Mäyräkoiran eri muunnoksissa on havaittavia selkeitä luonne-eroja. Yleisesti ottaen kaikki mäyräkoirat ovat kuitenkin reippaita ja toimeliaita sekä melko itsepäisiä. Etenkin karkeakarvaisilla mäyräkoirilla voi olla voimakas metsästysvietti, mutta tämäkin rotu on alkanut jakautua näyttely- ja metsästyslinjoihin.

Ulkonäkö


Mäyräkoira on ulkonäöltään niin persoonallinen, että sitä on melkein mahdotonta sekoittaa muihin rotuihin. Sillä on pitkä runko ja lyhyet jalat. Se on rakenteeltaan vankka ja matala, mutta ei missään nimessä rujo tai kömpelö.
Pitkän selkänsä vuoksi mäyräkoirilla on helposti selkäongelmia ja koiraa hankkiessa kannattaa sen sukutaulu tutkia tarkasti mäyräkoirahalvauksen varalta. Yleisesti ottaen mäyräkoira on kuitenkin terve rotu ja koirat voivat elää jopa 12-20-vuotiaiksi.

Roduista


Kaikki mäyräkoirat ovat pohjimmiltaan samaa rotua, mutta turkin laadun mukaan ne jaetaan kolmeen eri rotuun, jotka luokitellaan tämän lisäksi kolmeen eri kokoluokkaan. Eri muunnokset ja kokoluokat lasketaan eri roduiksi ja ne kilpailevat näyttelyissä eri sarjoissa eli yhdessä koiranäyttelyssä voi olla mäyräkoirille yhdeksän eri sarjaa. Jos koira on liian pieni omaan rotuunsa, voidaan sen rotu muuttaa toisen, pienemmän kokoluokan rotuun.
Rodut ovat pitkäkarvainen, karkeakarvainen ja lyhytkarvainen. Kokoluokat ovat normaali, kääpiö ja kaniini, joista kaniini on kaikkein pienin. Mäyräkoiria ei luokitella kokoluokkiin korkeutensa, vaan rinnanympäryksen perusteella. Normaalikokoisen mäyräkoiran rinnanympärys on yli 35cm, kääpiömäyräkoiran 30-35cm ja kaniinimäyräkoiran alle 30cm.