Kuoleeko Monsoon Last Warsin aikana?
 
pollcode.com free polls
Mastiffi (Englanninmastiffi)

Mastiffeja GNG:ssä ovat: Moss, Jaguar (mahdollisesti sekarotuinen) ja Terry.

Yleistä


Mastiffi on suuri molossityyppinen koirarotu. Muiden isojen doggien tavoin sen sukujuuria pystyy seuraamaan tuhansien vuosien päähän, jolloin oli jo olemassa isoja mastiffin kaltaisia koiria. Mastiffeja käytettiin alun perin taistelukoirina esim. härkiä, leijonia ja karhuja vastaan. Kun eläintaistelut kiellettiin, romahti mastiffien määrä ja rotu oli kuolla sukupuuttoon.
Nykyisin mastiffeja on melko vähän, mutta rodun tulevaisuus on kuitenkin turvattu. Mastiffi on luonteeltaan rauhallinen ja perhettään kohtaan lempeä ja erittäin kärsivällinen. Vieraita kohtaan mastiffi osoittaa harvoin kiinnostusta ja voi suhtautua näihin jopa hieman varauksellisesti.

Historia


Tanskandoggien tavoin mastiffin historia alkoi varhain, jo noin 500 vuotta ennen ajan laskun alkua. Jo tällöin oli jalostettu suurta molossityyppistä koiraa, jota käytettiin muun muassa sotakoirana sekä gladiaattoritaisteluissa leijonia, karhuja, härkiä ja jopa ihmisiä vastaan.
Rodun alkuperäisestä syntypaikasta ei ole varmuutta, mutta koiria on siirretty Britanniasta Roomaan. Eläintaisteluiden ansiosta mastiffi oli suosittu rotu ja kun 1800-luvun alussa eläintaistelut kiellettiin, menetti rotukin nopeasti suosionsa. 1900-luvun alussa koiria olikin rekisteröity Isossa-Britanniassa vain 35 yksilöä.
Toisen maailmansodan aikana rotu olisi kuollut sukupuuttoon ellei koiria olisi viety ennen sotaa ja sodan aikana viety Amerikkaan, josta niitä sitten sodan loputtua ostettiin takaisin Englantiin. Tällöinkin koiriin risteytettiin jonkin verran lyhytkarvaista bernhardinkoiraa.
Nykyiset mastiffit ovat seurakoiria ja talonvahteja, jotka tavallisesti säikäyttävät tunkeilijat pois pelkän kokonsa avulla.

Ulkonäkö


Mastiffit ovat eräitä maailman suurimpia koirarotuja ja maailman painavin koira onkin ollut 146 kiloa painanut mastiffi. Mastiffien painosta tai korkeudesta ei ole rotumääritelmissä mainintaa, mutta keskimäärin mastiffi painaa noin 70-90 kiloa. Yleisesti ottaen mitä isompi mastiffi on, sen parempi, mutta koiran tulee kuitenkin olla rakenteeltaan terve.
Mastiffilla on lyhyt turkki, joka on väriltään aprikoosi, kellanruskea, hopeankellertävä tai brindle (juovikas).

Lähdeluettelo


Tapio Eerola: Suomen koirarodut (Tammi)
Saki Paatsama: Suuri suomalainen koirakirja (Otava)