Kuoleeko Monsoon Last Warsin aikana?
 
pollcode.com free polls
Kai

Kai-koiria GNG:ssä ovat Akatora, Kurotora ja Chuutora.


Yleistä


Kai-ken eli kai-koira on yksi Japanin alkuperäisistä koiraroduista ja kotimaassaankin harvinainen. Kai-koirista käytetään myös nimitystä tora-ken, tiikerikoira, koska yksi koiran rotuominaisuuksista on brindle, tiikeriraitainen, turkki.
Kai-koirat on alun perin jalostettu suurriistan, hirvien ja villisian, metsästykseen ja niitä käytetään yhä jonkin verran tähän työhön.
Kuten useimmat japanilaiset rodut, kai-koirat ovat yhden omistajan koiria ja perheessä ne kiintyvät yhteen omistajaan koko perheen sijaan. Kai-koirat ovat erittäin valppaita ja niistä saa itselleen hyvän vahtikoiran. On kuitenkin huomioitava, että koirilla on erittäin vahva metsästysvietti ja ne voivat tilaisuuden tullen karata metsästämään.
Kai-koiraa tulisi nuorena totuttaa paljon erilaisiin ääniin sekä uusiin ihmisiin ja koiriin, ettei siitä vanhemmalla iällä tulisi aggressiivista.

Historia


Kai-koira on yksi Japanin vanhoista koiraroduista. Rotu on alkujaan kotoisin Yamanashin prefektuurista (ent. Kai no Kuni), jonka mukaan koirat ovat saaneet nimensä. Myöhemmin rotu levisi myös Japanin eteläisille Alpeille.
Koska metsästyskoiria käytettiin enimmäkseen syrjäisillä seuduilla, pysyi kai-koirien perimä puhtaana vieraista koiraroduista. Pienissä kylissä, joissa metsästys toi suurimman osan elannosta maanviljelyn ollessa hankalaa, tarvittiin pienissä laumoissa työskenteleviä koiria. Kai-koirien rodut jakautuvat kahteen eri ryhmään: hirviä ja villisikoja metsästävään.
Rotua alettiin suojella vuonna 1934, ensimmäisenä Japanin keskikokoisista koirista.
Nykyisin kai-koiria käytetään vielä jonkin verran metsästykseen, mutta ne ovat suurimmaksi osaksi seura- ja vartiokoiria. Joitakin kai-koiria on koulutettu myös pelastuskoiriksi.

Ulkonäkö


Kai-koirat jaetaan värityksen mukaan kolmeen eri ryhmään: kurotora (musta brindle), akatora (punainen brindel) ja chuutora (näiden kahden välimuoto). Musta on väreistä yleisin. Lähes kaikki kai-koirat ovat syntyessään mustia ja on mahdollista, että tiikeriraidat tulevat esiin vasta viiden vuoden iässä, kun koiran turkki on jo vaihtunut useita kertoja.
Kooltaan kai-koira asettuu keskikokoisen ja pienen väliin. Aikuisen uroksen korkeus on 49-55 cm ja nartun 43-49 cm. Kai-koirilla on pystyt korvat ja selän päälle kaartuva sirppimäinen häntä.

Lähdeluettelo


Michiko Chiba: Japanese Breeds