Opas mallikuvien tunnistamiseen ja säilyttämiseen
Mallikuvat ovat erittäin helposti kopioitavia oheistuotteita: käytännössä kuka vain voi laittaa mallikuvat kopiokoneeseen ja teettää omia pakettejaan. Ohessa on ohjeita siitä, miten voi yrittää tunnistaa alkuperäisiä mallikuvia kopioista.
Ohjeiden pohjana on käytetty Urumin kautta myyntiin tulleiden mallikuvien kautta saatuja kokemuksia. Mallikuvat myydään huutokaupoissa ym. tavallisesti paketteina, joissa on 30-120 kuvaa ja ne ovat tavallisesti myös kaikkein turvallisimpia ostaa. Oheisilla ohjeilla voi päästä alkuun mallikuvien tunnistuksessa.
Koko
Mallikuvat ovat A4 kokoa. A3 tai muut koot ovat kopioita.
Materiaali
Mallikuvat on painettu tavalliselle japanilaiselle kopiopaperille. Japanilainen kopiopaperi on hieman suomalaista ohuempaa ja joskus pinnaltaan hieman liukkaampaa. Valokuvapaperia ei käytetä.
Sisältö
Tarkista, mitä mallikuvia paketti sisältää. Jos paketissa on vain suosituimpia/päähahmoja (John, Gin, Akame, Hougen, Hiro, Weed ym.), on kyseessä todennäköisesti kopio. Aitoja mallikuvia sisältävien pakettien mukana on tavallisesti aina runsas valikoima "huonoja" kuvia (randomit ihmishahmot, pulut, sorsat, nimettömät sivuhahmot, kopioita maisemavalokuvista, moottoripyöristä tai koirien liikkeistä). Kopioita myyvät harvemmin jaksavat kopioida näitä huonompia kuvia.
Aidoissa paketeissa on usein myös samaa hahmoa moneen kertaan, usein ainakin varjostettu ja varjostamaton versio (mahdollisesti myös korostusviivoitettu, puoliväritetty ja väritetty versio). Muista, että hahmon roolin suuruus on suoraan yhtäläinen siihen, miten paljon mallikuvia siitä on tehty. Weedistä löytyy paljon enemmän mallikuvia kuin Ginistä, koska useammat piirtäjät ovat tarvinneet Weedin mallikuvia käyttöönsä.
Kuvat kannattaa myös tarkistaa mahdollisten merkintöjen varalta. Animaattorit ovat voineet tehdä kaikkiin saman hahmon mallikuviin tietyt merkinnät tai ohjeet/hahmojen nimet on voitu kääntää koreaksi.
Useimmissa tapauksissa näitä ohjeita ei ikävä kyllä voi soveltaa kuin vasta sitten, kun on ostanut kuvat myyjältä. Netissä olevien kuvien pohjalta on lähes mahdoton tunnistaa aitoja vääristä, minkä lisäksi useimmat myyjät laittavat esitekuviinsa kuvat parhaista hahmoista eivätkä juurikaan näistä huonoimmista.
Myyjä
Myyjän tunteminen on tavallisesti se, mikä takaa turvallisen ostoksen. Jos et entuudestaan tunne myyjiä, kannattaa tarkistaa, mitä muuta he myyvät. Jos mallikuvien myyjällä on myynnissä myös animaatiokalvoja, kuvakäsikirjoituksia tai muuta studiomateriaalia, jota ei voi kopioida helposti, on ostosten tekeminen melko turvallista. Myös aitojen genka- ja douga -kuvien myyminen on turvallisuuden takuu.
Jos ostat yksittäisiä kuvia, huomioi erityisesti se, mitä muuta myyjä myy. Jos olet kiinnostunut ostamaan mallikuvat esim. Ginistä, Johnista ja Akamesta, katso, onko myyjällä muita mallikuvia myynnissä. Myös muiden studiomateriaalien myyminen (animaatiokalvot, kuvakäsikirjoitukset, dougat ym.) on hyvä merkki.
Mistä ei voi tunnistaa?
Kuvien painolaadusta ei voi ikävä kyllä tunnistaa aitoa väärästä. Osa kuvista on aina studiolla tulostamisen jälkeen erilaatuisia, minkä lisäksi kuvia myös kopioidaan studiollakin, jos ne vaurioituvat/niitä tarvitaan lisää. Joitakin kuvia saatetaan myös faksata, jolloin aidoissa voi olla hyvinkin huonolaatuisia kuvia. Suurimman osan kuvista tulisi kuitenkin ehdottomasti olla erittäin hyvälaatuisia ja faksattuja ym. kuvia tulisi olla 1-2 noin 30 mallikuvaa kohden.
Säilytys
Mallikuvien säilytysohjeet ovat yksinkertaiset: älä anna niiden olla suorassa auringonpaisteessa, sillä aurinko voi haalistaa ne. Kuvien säilytys muovitaskussa on suositeltavaa, sillä silloin paperi ei pääse taittumaan tai kellastumaan niin helposti. Paperi alkaa kellastua reagoidessaan ilman tai rasvan kanssa eli jo kuvien selaaminen paljain käsin voi aiheuttaa kellastumista, koska sormissa on automaattisesti hieman rasvaa/hikeä.
Jos säilytät useampia mallikuvia samassa muovitaskussa, laita mallikuvien väliin A4-paperi happovapaata paperia. On mahdollista, että värit tai muste voivat tarttua mallikuvasta toiseen ja happovapaa paperi hillitsee kellastumista. Happovapaata eli ph arvoltaan neutraalia paperia saa ostettua askarteluliikkeistä sitä kysymällä. Paperin paksuudella ym. ei ole väliä.
Myös kuvien laminointi estää kellastumisen, mutta se voi laskea niiden keräilyarvoa.
Jos tahdot kehystää mallikuvat, katso, että ne eivät ole suorassa auringonpaisteessa. Kehystyslasin tulisi olla UV-suojattua.