Kuoleeko Monsoon Last Warsin aikana?
 
pollcode.com free polls




Oheistuote-esittelyissä on tarkoitus -nimensä mukaan - esitellä kattavasti GNG-aiheisia oheistuotteita. Huomioithan, että kaikki tiedot eivät ole 100% varmoja, sillä GNG-oheistuotteet on valmistettu niin kauan sitten, että osa tiedoista on voinut mennä vanhaksi: tavaroita on voitu tehdä paljon enemmän kuin mitä on listattu. Hintatiedoissa on kuitenkin käytetty sekä Japanissa että Suomessa myytävinä olevien figuureiden hintoja. Jutun kirjoittaja on harrastanut GNG-oheistuotteiden aktiivista keräilemistä kuuden vuoden ajan.



Ginga Nagareboshi Gin- oheistuote-esittely: Figuurit



GNG-oheistuotteista eräs kaikkein yksinkertaisin kerättävä ovat figuurit. Toisin kuin tarroja, niitä ei ole ilmestynyt useita erilaisia malleja (numeroidut keräilytarrat, keräilytarrat, kirjamerkkitarrat, kiiltotarrat, vohvelitarrat), joista ei tiedetä edes tarkkoja määriä. Etenkään 1. sarjan figuurit eivät ole myöskään niin tolkuttoman vaikeita saada kuin kengät, riisipuikot, palapelit, kupit, lautapeli ja muut vastaavat harvinaisuudet. Ne ovat myös melko helppoja säilytettäviä, sillä ne eivät vie paljon tilaa, ne saa helposti esille näyttävästi ja koska ne on valmistettu kovasta, mutta hieman joustavasta muovista, ne eivät kulu tai hajoa helposti.



Mistä figuureita on saanut?

Pienempää GNG:n figuurisarjaa on alun perin saatu japanilaisista automaateista, jossa kolikon koneeseen laitettuaan saa itselleen yhden sattumanvaraisen hahmon muovisen pallon sisällä. Isoja figuureita on myyty taas laatikoissa, joista figuurin on saanut sattumanvaraisesti. Poiketen kuitenkin esimerkiksi WEED-random-figuureista, niin GNG:n figuurilaatikoita on ollut useampia eri näköisiä. Näitä figuureita on oletettavasti saanut kaupanpäällisenä, kun on ostanut GNG-aiheisia Morinaga-suklaamakeisia. Isot figuurit on valmistanut Bandai. Pienet figuurit on merkitty Bandain Gashapon-sarjaan.



Mitä hahmoja figuureissa on ilmestynyt?

Figuureita on ilmestynyt kaksi eri sarjaa, 12 erilaista hahmoa kummassakin. Ensimmäisen sarjan hahmoihin kuuluvat Gin (Hopeanuoli), Riki, Ben, Cross, Moss, Musashi, Oliver, Sniper, John, Akakabuto, Kurotora, Akakabuto (takatassuilla seisova). Toisen sarjan hahmokaartiin kuuluvat Gin (makaava), Akatora, Bemu, Benizakura, Chuutora, Smith, Kurojaki, Madara, Kisaragi, Uzuki, Hazuki ja Minazuki.



Montako eri sarjaa figuureita on?

Yllä listattujen erilaisten hahmojen lisäksi ensimmäistä sarjaa saa kahtena eri kokona: isoina ja pieninä. Isossa sarjassa takatassuilla seisovan Akakabuton sijaan sarjasta voi saada salaisen hahmon, keskikokoisen Ginin.
Figuureita on kuutta eri väriä: valkea, ruskea, tumma ruskea, pronssi, hopea ja sininen. Valkeaa on vain pienissä figuureissa ja tummaa ruskeaa sekä sinistä on vain isoissa figuureissa. Sininen on väreistä kaikkein harvinaisin.

Tämän lisäksi Ginistä voi joskus nähdä myytävän minikokoista pronssin, hopean, kiiltävän ruskean tai sinisen värisiä figuureita. Ne ovat lautapelissä mukana olleita nappuloita. Figuuri on samannäköinen kuin pienet figuurit, mutta huomattavasti pienempi.

Joskus pronssisia figuureita sanotaan kultaisiksi. Erillinen väri se ei kuitenkaan ole.

Hahmosta riippuen figuureita on tehty 2-5 väriä. Alla on lista erivärisistä GNG-figuureista, mitä fanit ovat vuosien saatossa bonganneet. Listassa voi olla puutteita. Jos sinulla on lisättävänä uusi väri, laita sähköpostia osoitteeseen uru(a)kaksoissola.net, muista laittaa mukaan kuva figuurista. Etsinnässä on myös ison sarjan ruskea Riki, jossa ei ole valuvirhettä. Kaikissa tähän mennessä nähdyissä tämän koon ja värin Rikeissä on ollut valuvirhe kuonossa. Valuvirheen laatu vaihtelee figuureittain: osassa Rikillä on vain pieni reikä nenässä, osassa on koko kuonon kokoinen reikä (ns. viheltävä Riki) tai vaihtoehtoisesti Rikin kirsu on koko muuta kuonoa isompi ja perunan mallinen.

Pieni

  • Gin - valkea, ruskea, pronssi, hopea
  • Akakabuto (takatassuilla) - ruskea, pronssi
  • Akakabuto - valkea, hopea
  • Ben - valkea, ruskea, pronssi, hopea
  • Cross - ruskea, pronssi
  • Riki - valkea, hopea
  • John - ruskea, pronssi
  • Musashi - ruskea, pronssi
  • Oliver - valkea, hopea
  • Moss - valkea, hopea
  • Sniper - ruskea, pronssi
  • Kurotora - valkea, hopea


Keskikoko
  • Gin - tummanruskea, pronssi


Iso
  • Gin - ruskea, hopea, sininen
  • Akakabuto (takatassuilla) - ei ilmestynyt tässä sarjassa
  • Akakabuto - tummanruskea, pronssi, hopea
  • Ben - ruskea, hopea, sininen
  • Cross - ruskea, hopea, sininen
  • Riki - ruskea, hopea, sininen
  • John - ruskea, hopea, sininen
  • Musashi - tummanruskea, pronssi, hopea
  • Oliver - tummanruskea, pronssi, hopea
  • Moss - tummanruskea, pronssi
  • Sniper - tummanruskea, pronssi
  • Kurotora - ruskea, hopea, sininen


2. sarja
  • Gin (makaava) - ruskea, pronssi, hopea
  • Akatora - pronssi, hopea
  • Bemu - valkea, pronssi, hopea
  • Benizakura - ruskea, pronssi
  • Chuutora - ruskea, pronssi, hopea
  • Smith - valkea, pronssi
  • Kurojaki - ruskea, hopea
  • Madara - ruskea, pronssi
  • Kisaragi - pronssi, hopea
  • Uzuki - valkea, pronssi
  • Hazuki - pronssi, hopea
  • Minazuki - valkea, hopea



Minkä kokoisia figuurit ovat?

Koko vaihtelee hahmosta ja sarjasta riippuen. Se vaihtelee keskimäärin välillä (korkeus x leveys) 5 x 3 ja 2 x 6 (pieni) ja 6 x 5 ja 5 x 7 cm (iso). Hahmoja ei ole valmistettu mittasuhteissa toisiinsa nähden, vaan kokoerot tulevat siinä, kun joku hahmo on toista pidempi ja matalampi (Oliver, Moss?). Ensimmäisen sarjan hahmoista takatassuilla seisovasta Akakabutosta ei ilmeisesti ole valmistettu isompaa versiota tai ainakaan siitä ei ole tehty mitään havaintoja suomalaisten GNG-fanien parissa



Miten vanhoja figuurit ovat?

Ensimmäisen sarjan figuurit ilmestyivät myyntiin vuonna 1986. Toisen sarjan figuureiden valmistusaika on tuntematon, mutta oletettavasti ne tehtiin samana vuonna tai vuosi 1. sarjan figuureiden jälkeen, koska niissä on enemmän sivuhahmoja.



Miten harvinaisia figuurit ovat/mistä kannattaa maksaa eniten?

Figuurit voinee luokitella "harvinaisuusluokkaan" monella eri tavalla ja tässä on toivon mukaan ne kaikkein järkevimmät. Harvinaisuuden määrittelyssä on keskitytty eniten ensimmäisen sarjan figuureihin.

Väri

Värin mukaan katsottuna harvinaisimpia figuureita ovat siniset, joita on valmistettu ainakin Crossista, Benistä, Kurotorasta ja Johnista. Mahdollisesti myös Rikistä ja Ginistä on tehty siniset figuurit. Muita värejä esiintyy melko tasaisesti kaikkia ja näiden harvinaisuudesta on lähinnä henkilökohtaisia mielipiteitä, koska monet ihmiset keskittyvät keräämään figuureita tietyn värisinä. Pronssi ja hopea ovat suosituimpia ja kerätyimpiä värejä huolimatta siitä, että valkeassa figuureiden kasvonpiirteet ja turkin kuviot erottuvat parhaiten. Myös ruskeassa värit erottuvat hyvin ja monille hahmoille se on myös luonnollisin väri.

Hahmo

Hahmoista harvinaisin lienee John, siitä syystä, että tämä figuuri on käytännöllisesti katsoen ainoa Johnista valmistettu oheistuote. Gin, Sniper, Riki ja muut hahmot esiintyvät myös muissa oheistuotteissa (keräilykortit, tarrat, magneetit), mutta näissä John loistaa poissaolollaan. Voisi melkein sanoa, että GDW-figuurin ja -pehmolelun lisäksi tämä on figuuri ainoa oheistuote, mikä Johnista on saatavilla. Hahmojen suosion perusteella, myös Riki ja Kurotora ovat ensimmäisen sarjan figuureista ne kaikkein halutuimmat, joten niitä voi olla hankala saada. Toisen sarjan figuureissa kaikki hahmot ovat harvinaisia, mutta yleisin ja tavallisesti myös edullisin hahmo on makaava Gin. Muut hahmot ovat kaikki harvinaisia ja ehdottomasti harvinaisin on Kurojaki. Halutuimpia hahmoja ovat Kurojakin ohella Smith ja Benizakura, joista ei ole valmistettu mitään muita figuureita/pehmoja.

Koko

Kooltaan isot figuurit ovat huomattavasti vaikeampia ja harvinaisempia saada kuin pienet vastineensa. Jos ei tahdo kerätä itselleen täydellistä figuurisarjaa, jossa kaikki eri hahmot erikokoisina, kannattaa isoista figuureista harkita etenkin isompien (Akakabuto, Moss) hahmojen ottamista, koska tällöin figuureihin tulee oikeita mittasuhteita, mitä ainakin itse arvostan omissa kokoelmissani. Isomman sarjan figuurit ovat toki myös hieman näyttävämpiä kuin pienemmät, mutta mitään huomattavaa eroa näillä ei ole.

Yhteenveto

GNG-figuureita ostaessa kannattaa ensisijassa huomioida, mistä hahmosta figuurin ostaa ja vasta sen jälkeen kiinnittää huomiota väriin tai kokoon, koska voi olla, että lempihahmostasi ei ole valmistettu juuri sitä tietynväristä figuuria. Figuurin koko on huomioitava asia tuotteita ostettaessa, mutta kannattaa pitää mielessä, että täyttä sarjaa havittelevan ei kannata lähteä keräämään isoja figuureita, koska ne ovat harvinaisia Japanissakin ja täyden sarjan saaminen voi olla hankalaa, vaikka raha ei olisikaan este. Yksittäisiä hahmoja keräävälle isot figuurit voivat olla järkevä ratkaisu, sillä ovathan ne aavistuksen näyttävämpiä kuin pienet sisaruksensa. Muutenkin GNG-figuureita keräilevän kannattaa varautua siihen, että täydellisen kokoelman saaminen voi kestää vuosia.



Hintatietoja

Pienien, 1. sarjan figuureiden hinnat vaihtelevat pitkälti hahmoista riippuen ja isomman sarjan figuurit ovat tavallisesti tuplasti kalliimpia. Vuonna 2010 ja aiemmin figuurien hinta vaihteli 10-35 euron välillä, mutta nykyään (2013) figuuriden hinnat ovat nousseet ja keskimääräinen hintaväli on 15-100 euron välillä. Hintojen nousu johtuu figuurien harvinaistumisesta ja kysynnän kasvamisesta. Figuureita voi kuitenkin saada mainittuja hintoja halvemmalla (tai kalliimmalla) huutokaupoista ja yksityisiltä ostaessa. Halvimmat figuurit ovat Cross, Musashi ja Sniper, kalleimmat Gin, John ja Riki.

2. sarjan figuureista kannattaa varautua maksamaan itsensä kipeäksi. Näistä superharvinaisista figuureista saa nimittäin helposti maksaa 150-500 euroa, vaikka ostaisit ne suoraan Japanistakin. Yleisin hinta figuureille on siinä 250 euron tienoilla, mutta jos harvinaisempia ja halutumpia hahmoja sattuu eksymään huutokauppoihin, voivat hinnat nousta siitä vielä paljon, paljon ylemmäs. Onneaan kannattaa kuitenkin aina huutokaupoissa kokeilla, sillä joskus niissä tekee todella edullisiakin löytöjä.


Vanha figuuriesittely


Galleria