Sivu 1/1

Sielun jättäminen elävälle (Johnin kuolema)

ViestiLähetetty: 04.01.2022 00:45
Kirjoittaja Raezla
Aloin tänään sattumalta muistelemaan animen kohtausta, jossa John tekee kuolemaa Hougenin rääkätessä häntä julmasti. Jossain vaiheessa John yhdenäkin huolestuu siitä, kenelle hän voisi jättää sielunsa. Tämä on joka kerta animea katsoessa hämmentänyt minua sikäli, etten ole muualla Gingassa tai missään muussa animessa tms. törmännyt samantyyppiseen konseptiin, että kuolevan pitäisi jättää sielunsa jonkun elävän hoteisiin. Gingassa on se tuhat ja yksi kohtausta, jossa joku soturi kuolee yksinään vihollisen hampaissa ja liittyy sitten menneiden sankareiden joukkoon tai nämä käskevät hänet takaisin. Miksi John alkaa animessa (en muista, miten meni mangassa) murehtimaan tätä asiaa?

Mieleeni tuli, että tätä kautta voisi udella tuosta sielunjättämishommasta, onko kellään tietoa tällaisen uskomuksen olemassaolosta vai keksikö John sen tuossa tilanteessa ihan omasta päästään? Onko kukaan esimerkiksi enemmän animea katseleva törmännyt samaan konseptiin jossain toisessa sarjassa.

Sori, jos kyselen tyhmiä, mutta asia palasi vaivaamaan minua siinä määrin, että eksyin pitkästä aikaa Kaksoissolaan kirjoittelemaan tämän johdosta. ^^'

Re: Sielun jättäminen elävälle (Johnin kuolema)

ViestiLähetetty: 24.01.2022 10:05
Kirjoittaja Antti-setä
En ole nähnyt tuota kohtausta, mutta muutoin melko runsaasti japanilaisia tarinoita harrastaneena uskallan arvuutella: Sielulla (tai mitä sanaa japaniksi sitten käytettiinkään) viitataan jonkinlaiseen henkiseen perintöön, tahdon jatkamiseen. Eli John haluaisi "luovuttaa" oman tavoitteensa (tai ehkä asenteensa, elämäntapansa tms). jollekulle toverilleen, joka tavallaan jatkaisi hänen kesken jäävää tehtäväänsä.

Ajatukseen siitä, että olennon sielu ihan oikeasti jäisi toisen haltuun, en ole törmännyt. Toki fantasiavivahteisissa sarjoissa on kaikenlaista sielujen siirtymistä tai vangiksi jäämistä taj muuta, mutta tässähän ei liene kyseessä sellainen juttu.

Re: Sielun jättäminen elävälle (Johnin kuolema)

ViestiLähetetty: 06.02.2022 03:57
Kirjoittaja Uru
Itse vertaisin Johnin viimeisiä sanoja esim. siihen, kun Benizakura sanoo jättävänsä jälkipolville esimerkin oikein toimimisesta. Tai käänteisesti siinä, kun Kagetora miettii Akatoran uhrausta. Kuten Antti selittikin, ei varsinaisesti ole kyse sielun siirtämisestä, vaan siitä, että joku ottaa kuolevan oman aatteen vastaan ja vie sen eteenpäin. Vastaavanlaisia näkee animessa ehkä lähinnä silloin, kun vanha mestari kuolee ja ajattelee sitten oppilastaan, joka vie tehtävän eteenpäin ja eikä anna suvun/tekniikan/taidon kuolla ja kadota.

Jotenkin ensimmäinen ajatus tästä oli Kauna ja muut japanilaiset kauhuelokuvat, joissa aave alkaa riivata ihmisiä, koska esim. kuoleman aiheuttanut rikos oli jäänyt selvittämättä. John tietty tuli riivaamaan Hougenia, vaikka saikin kerrottua kaunansa eteenpäin.

Japanissa on myös uskomus, että jos kuoleva keskittyy täysin johonkin asiaan kuollessaan (esimerkiksi kostoon tai suojelemiseen), hän palaa aaveena aiheuttamaan tuhoa tai auttamaan ystäviään. Luin joskus ikuisuus sitten kauhukertomuksen, jossa kukaan ei uskaltanut teloittaa rikollista, koska tämä uhkasi tulla kummittelemaan takaisin ja kirota näin koko perheen. Paikalle sattui samurai, joka uhitteli rikolliselle ja sanoi, ettei tällä olisi riittävästi tahtoa tulla kummittelemaan. Lopulta tämä yllytti rikollista ja sanoi uskovansa tätä, jos tämän irtonainen pää pystyisi teloituksen jälkeen puremaan talon rappusta. Rikollinen teloitettiin ja tämän irti leikattu pää pomppi rappusten luo ja mies upotti hampaansa portaaseen. Tämä ei kuitenkaan palannut kummittelemaan, koska hän oli käyttänyt kaiken tahtonsa siihen, että oli pystynyt puremaan rappusta - hän ei siis voinut kerätä kaunaa kummittelemiseen, vaan oli keskittynyt todistamaan voimansa ja päättäväisyytensä.