Olen yrittänyt kuluneen vuoden aikana hillitä itseäni kirjoittamasta tähän optimismia ja positiivisuutta puhkuvaan viestiketjuun, mutta lopulta päätin tehdä tiivistelmän ajatuksistani. Keskustelu näyttäisi pyörivän kolmen aihealueen ympärillä: viestintä, suosio/fanitus ja itse Ginga-sarja, sekä näissä tapahtuneet muutokset. Seuraavassa siis lyhyesti mielipiteitäni näistä kolmesta aiheesta.
ViestintäTäällä on paljon puhuttu foorumikulttuurin "kuolemisesta" ja korvautumisesta "nuorten viestintäalustoilla". Pahoin pelkään, että tässä on käynnissä ikävän yleinen ilmiö, jossa omenoita ollaan korvaamassa appelsiineilla (vai oliko se toisin päin?). Kuten täällä on jo mainittu, foorumien ja uudempien viestintäalustojen välillä on merkittäviä eroja. Ensinnäkin, foorumit ovat iästään huolimatta erittäin joustavat: ne mahdollistavat niin pitkät ja pohdiskelevat tekstiesseet kuin lyhyen small talkin, ja mikäli tuntee tarvetta audiovisuaaliselle annille, ei mikään estä kuvien tai videoiden upotusta omiin viesteihin. Uudemmat alustat taas ovat niin erikoistuneita, että ne ovat hyviä yleensä vain yhdessä asiassa. Toisena tärkeänä asiana on foorumien demokraattisuus: kukaan yksittäinen henkilö ei päätä foorumin viestien sisällöstä, vaan kaikilla on tasa-arvoinen vapaus aloittaa uusia aihealueita tai vastata vanhempiin. Uudemmista alustoista varsinkin kanavamuotoisissa palveluissa (blogit, YouTube, ym.) kanavan omistaja päättää kaikesta sisällöstä, ja muiden rooli on vain kommentoida. Tällaisten kommenttien ja foorumiviestien välillä on mielestäni suuri ero.
On hyvä muistaa, etteivät nykyiset "nuorten viestintäalustat" ole ilmestyneet tyhjästä. Onhan vastaavia palveluita ollut olemassa koko 2000-luvun: IRC-Galleria, MySpace, Friendster, sekä kaikki pikaviestimet aina 80-luvun irkistä alkaen. Näidenhän olisi pitänyt aiheuttaa ongelmia jo edellisille Hopeanuoli-foorumeille, mutta ihmeen hyvin foorumikulttuuri kukoisti aina 2010-luvun alkuun asti. Miksi tämä yhteiselo ei enää onnistu? Ja ottaen huomioon kuinka kauan noita palveluita on ollut olemassa, niin vähän ihmetyttää että keitä nämä "nuoret" oikein ovat?
Mitä tulee pitkien tekstien "vanhanaikaisuuteen", niin mielestäni tässä olisi paras pohtia, miksi pitkiä tekstejä ylipäänsä kirjoitetaan. Viestinnän tärkeinhän tavoite on se, että viesti menee perille. Tekstien pituutta ei tietenkään tulisi pitää itseisarvona, ja jos pystyy ilmaisemaan asiansa lyhyesti ja selkeästi, niin hyvä. Mutta jos asian ilmaiseminen mahdollisimman tyhjentävästi vaatii tilaa, niin sitä sille pitäisi myös suoda, eikä keinotekoisesti pakottaa lyhyeksi. Pitkä jaarittelukin on parempi vaihtoehto kuin jotakin lyhyttä kryptiikkaa, joka herättää enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia, ja pahimmillaan johtaa väärinkäsityksiin. Ja mikäpä leviäisikään nopeammin kuin oikein mehukas väärinkäsitys.
Tästä onkin hyvä siirtyä seuraavaan aiheeseen, eli miten foorumien aktiivisuus määritellään? Tarvitseeko foorumi ollakseen "aktiivinen" päivittäin uusia viestejä? Entä tarvitseeko jokaiseen kysymykseen odottaa vastausta muutaman sekunnin päästä? Mielestäni ei, sillä kuten monessa muussa asiassa, tässäkin laatu on tärkeämpää kuin määrä, ja oikeellisuus tärkeämpää kuin nopeus. Vaikka tämän foorumin kymmenen toimintavuoden ensimmäiset viisi vuotta olivat sen aktiivisinta aikaa, niin uskallan väittää, että sen jälkimmäiset viisi vuotta ovat kuitenkin olleet viestien laadun kannalta parempaa aikaa. Lisäksi tuo karma-pisteytys on mielestäni paljon parempi kuin nuo arvonimet, jotka myönnetään pelkän viestimäärän perusteella.
Puhetta on ollut myös siitä, että uudemmat fanit eivät tiedä Ginga-sivustojen (Hopeanuoli.com, Isis-index/Valo-onkalo, ym.) olemassaolosta. Miten fanit sitten aikaisemmin löysivät näille sivustoille? Eivätkö ihmiset enää käytä Googlea tai muita hakukoneita? Ja entä jos näillä sivuilla edelleen käykin väkeä? Sitä vain ei voi tietää, koska näillä sivustoilla ei ole vieraskirjaa tai foorumeita, eivätkä ne mielestäni sellaisia tarvitsekaan - tärkeintä on, että ne ovat edelleen olemassa, ja niihin jopa edelleen ilmestyy silloin tällöin uutta sisältöä.
Tässä samalla on hyvä mainita eräs Ginga-piireillekin tärkeä aihe, nimittäin kotisivukulttuuri, joka on vielä enemmän henkihieverissä kuin foorumit. Kotisivuilla on kuitenkin edelleen suuri valtti: ne tarjoavat sisällön suhteen äärettömän vapauden. Ja kun nykyisten yhteisöpalveluiden sisällön valvontaa tiukennetaan vuosi vuodelta enemmän, saa tuo valtti enemmän ja enemmän painoarvoa. Lisäksi kotisivut on mahdollista tehdä persoonallisiksi, kun taas nykyisissä yhteisöpalveluissa personointimahdollisuudet ovat lähes olemattomat, ja käyttäjät joutuvat elämään palveluiden käyttöliittymien ja ulkoasujen ehdoilla. Liiallisella helppoudella on hintansa.
Tähän loppuun lyhyesti online-viestinnän historiasta, ja miksi mielestäni nykyinen kehitys on jokseenkin kyseenalainen:
Jos ajattelee online-viestinnän alkaneen foorumeista, on helppo nähdä nykyisten yhteisöpalveluiden olevan jonkinlainen seuraava kehitysaste. Mutta ennen foorumeita oli jo olemassa paljon erilaisia online-viestintäalustoja: BBS, uutisryhmät, irkki, GEnie, CompuServe... Nämä yhteisöt koostuivat usein pienistä kuppikunnista, jotka kävivät keskustelua tarkasti rajatuista aihepiireistä. Lyhyet viestit olivat hyve, oikeastaan välttämättömyys, koska tuolloin pitkien tekstien kirjoittamista rajoittivat hidas tiedonsiirto ja pienet näytöt - jollakin 320x200 resoluutiolla kun ei erityisemmin romaaneja rustata. Kuulostaako tutulta? 90-luvun loppua kohti resoluutioiden ja näyttöpäätteiden kasvaessa ja graafisten selainten yleistyessä mahdollisuus pitempien tekstien ja multimedian käyttöön parani, ja tähän monipuoliset ja helppokäyttöiset foorumit tarjosivat erinomaisen työkalun. Kun asiaa ajattelee tältä kantilta, koko asetelma kääntyykin päälaelleen: lyhyihin viesteihin ja pieniin yhteisöihin perustuvat online-viestimet tulivat ensin, ja syvällisempää kommunikointia tarjoavat foorumit ovatkin näiden seuraava kehitysaste. Ainakin omaan korvaani juuri tämä kuulostaa kehitykseltä, eikä toisinpäin. Vähän tuntuu siltä, että viimeisen kymmenen vuoden ajan kehitys on kulkenut peruutusvaihteella.
Suosio/fanitusFoorumikulttuurin rappeutumisen lisäksi täällä on herätelty epäilyjä Ginga-sarjan suosion laskusta. Kuten sanottu, buumi kuin buumi laantuu aikanaan, ja sitten on vain jatkettava eteenpäin, tai kuten englanniksi tässä tilanteessa sanottaisiin:
move on. Jos kyseessä olisi jokin mecha- tai taikatyttösarja, niin tässä tuskin olisi mitään ongelmaa - valinnanvaraa kun riittää. Ginga vain on harmillisesti niin ainutlaatuinen sarja, että mitään vastaavaa on hankala löytää.
Move on - mutta minne? Umpikujasta kun on vaikea mennä eteenpäin.
Se, että suosio ei jatku ikuisesti, on aina ikävä juttu, varsinkin Gingan kaltaisissa omaperäisissä ja mielenkiintoisissa tapauksissa, jotka ennemmin ansaitsisivat entistä enemmän huomiota. Nykyinen kertakäyttöviihdettä ja uutuuksia ihannoiva populaarikulttuuri ei tätä tilannetta helpota. Monelle tuntuu olevan täysin vieras ajatus, että sarjoja voi katsella/lukea enemmän kuin yhden kerran - hyvänä esimerkkinä ne japanilaiset, jotka heittävät mangapokkarin roskiin kertalukemisen jälkeen.
Puoli vuotta sitten kirjoitin
lyhyen viestin kahdesta unohduksiin jääneestä tv-sarjasta. Toinen näistä oli amerikkalainen 90-luvun scifi-sarja Babylon 5, joka sai minut pohtimaan nykyisen viihdekulttuurin aiheuttamaa epäreilua suosiojakaumaa ja pakonomaista riippuvuutta jatko-osille. B5 on erittäin mielenkiintoinen tapaus, koska se suunniteltiin yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi, eikä sarjalle koskaan ollut tarkoitus tehdä jatko-osia. Valitettavasti sarjan päätyttyä se kaikkein pahin asia tapahtui: sarja vaipui heti unholaan ja on nukkunut ruususen unta viimeiset 20 vuotta. Kaikki tämä vain ja ainoastaan sen vuoksi, että sarja haluttiin pitää yhtenä laadukkaana kokonaisuutena, eikä pitkittää ikuisuussarjaksi. Toista maata ovat tietenkin scifi-jätit Star Trek ja Star Wars, jotka edelleen polskuttelevat suosion harjalla jatko-jatko-jatko-jatko-jatko-osien myötä, vaikka kärkevimpien kriitikkojen mielestä molemmat sarjat kokivat huippuhetkensä jo vuosikymmeniä sitten. Johtopäätös? Tee jatko-osia, oli laatu mitä tahansa - muuten tuho tulevi. Onko tämä sitten oikein?
Tähän jatko-osariippuvuuteen liittyy myös tuo uutuuksien ihannointi ja kaiken vanhan vierastaminen. Täälläkin näkee viestejä, joissa GNG:tä pidetään myöhempiä Ginga-sarjoja huonompana ainoana perusteluna "koska se on vanha". Viihdetuotoksen ikä ei kuitenkaan kerro mistään mitään samaten kuin ei myöskään ihmisen ikä. Vaikka kaikki teokset olisivatkin aikansa tuotteita, on tosiasia se, että jotkut kestävät aikaa paremmin kuin toiset - joissakin tapauksissa voidaan puhua jopa ajattomuudesta, kuten kirjallisuuden klassikot Tolkienista Shakespeariin, Boccacciosta Homerokseen. Minulle ei merkitse mitään, onko tuotos tehty tänään, huomenna vai ajanlaskun alussa; ainoastaan se, onko kyseinen tuotos hyvä vai ei. Erikoisinta tämä on siinä tilanteessa, kun vanha on aidosti parempaa kuin uusi: laukaisiko Twilight maailmanlaajuisen muistinmenetyksen, vai eikö kukaan muu muka ole nähnyt Buffyä?
Eräs huolestuttava ilmiö, mihin täällä ja monessa muussa paikassa olen törmännyt, on se, että fanituksen on pakko olla jatkuvaa ja aktiivista. Tämä on sitten johtanut jonkinlaisiin loppuunpalamisiin fanituksen suhteen, ja näissä tilanteissa neuvotaan pitämään taukoa fanituksesta. Valitettavasti monelle tämä tauko ei ole ollut tarpeeksi, ja kiinnostus on saattanut lopahtaa lopullisesti. Näinhän asian ei kuitenkaan missään nimessä tarvitsisi olla. Monia suosikkisarjojani en ole nähnyt yli kymmeneen vuoteen, mutta se ei tarkoita, ettenkö enää pitäisi niistä - päinvastoin, nykyään kunnioitan niitä vain entistä enemmän, ja olisin heti valmis puhumaan niistä jos tilaisuus siihen koituisi. Tästä syystä olen myös aina ihmetellyt niitä ihmisiä, joilla on mielenkiintoinen kyky "lopettaa" jostakin asiasta pitäminen kuin seinään.
Entä sitten suosion koko? Millainen on "terveellinen" määrä suosiota jollekin sarjalle? Vaikka pieni fanikunta saattaisikin tuntua elitistiseltä snobiklubilta, niin liian suuri suosio on joskus ihan oikeasti tehnyt hallaa. Tässä mielessä Gingan suosion pienentyminen sen "huippuvuosista" ei ehkä ole niin katastrofaalista. Muutenkaan pienet yhteisöt eivät välttämättä ole huono juttu, varsinkin koska niissä vaikutusmahdollisuudet ovat paljon paremmat kuin jättiyhteisöissä. Ongelmaksi voi sen sijaan tulla tuo yhteisön sirpaloituminen pieniin ryhmiin, jos koko Suomen kattavaa foorumiverkostoa ei olisi, vaan fanitus jakautuisi pelkästään pieniin viestintäkanaviin. Koska Ginga ei kuitenkaan ole
niin tunnettu Suomessa, oltaisiin tässä asiassa pian vaarallisilla vesillä.
Mitä tälle kaikelle sitten voisi tehdä? No, ilman suuria asennemuutoksia ainoa tapa on vain yrittää mainostaa näitä suuren yleisön unohtamia helmiä ja pitää niitä pinnalla vaikka väkisin. Sillä voi kuitenkin lohduttautua, että näin ei aina ole ollut. Nykyinen kertakäyttöviihde ja loputtomien jatko-osien tehtailu on ihmiskunnan historiassa varsin uusi ilmiö. Tähän loppuun sopii eräs löytämäni teksti, joka tiivistää tämän asian hyvin:
Ernest Adams:
Nowadays we have so many stories to choose from that a man could spend his entire life reading, watching television, going to the movies all day, every day, and never once hear the same story again if he did not want to. But in ancient times, the tales were fewer, and memorized, not written down. Perhaps their telling was the province of a privileged group, or even a single person: the bard, the singer. And so by the time she had reached old age - that is to say, her fifties, if she survived childbirth - a woman must have heard the same tale many a hundred times.
Why did they bother? Why did they care? Was it because any story, no matter how many times heard, was better than silence? I doubt it. In silence inheres the potential for all stories, good and bad; in speech, the potential becomes the real. It is better to hear only silence than to hear a bad story told again. I believe the reason our ancestors listened to the same stories again and again was that they were good stories.
With so many tales to choose from, we now assume that once we know the plot there's no longer any point in hearing the story again. This is true for most of our stories: is any given episode of Kojak or 21 Jump Street that worth seeing a second time? Probably not. But there are a few tales that we do see, or hear, or read over and over. We drag out A Christmas Carol year after year, and even if Tiny Tim is too saccharine for modern tastes, the story of a bitter old man's redemption is not.
I usually re-read The Lord of the Rings, or parts of it, about every 18 months. I know it backwards and forwards. I know I'm not going to learn anything new about the plot. What brings me back, what keeps my attention, is not the tale but the telling.
To appreciate great stories it isn't necessary that they be new. People go to the opera with a full knowledge of the plot, and indeed the plots of most operas are pretty thin. What they go for is the performance, the power and beauty of the human voice. Why did teenaged girls go back to see Titanic again and again and again? They already knew the plot. It was because of the way it made them feel, and that, too, is a function not only of the tale but the telling.
Ginga-sarjaJa sitten vielä pari sanaa itse Gingasta. Aloitan GNG:stä, tuosta Martti Kitusen suosikkimangasta:
Joku joskus jossakin kirjoitti, että GNG on huojuva kokonaisuus, joka hädin tuskin pysyy pystyssä. Minun vastaukseni tähän on, että se kuitenkin pysyy pystyssä, ja sehän on tärkeintä, vai? Sitä paitsi tunnen monia muita huojuvia torneja, jotka minä ja moni muu on luokitellut jopa mestariteoksiksi. Syy tähän on, että ne sekä GNG ovat liian ainutlaatuisia ollakseen keskinkertaisia. Mitä enemmän olen perehtynyt viihdeteollisuuteen ja sen liukuhihnamaiseen olemukseen, sitä enemmän olen alkanut arvostaa omaperäisyyttä ja kokeilunhalua, vaikka toteutus ei olisikaan aivan onnistunutta. Esimerkiksi GNG:n näkökulmanvaihdos ihmisistä koiriin ei välttämättä ole toteutettu erityisen sulavasti, mutta se kuitenkin antaa sarjalla vahvan ominaispiirteen ja erottaa sen muista eläinsarjakuvista/animaatioista, joissa tietääkseni mitään vastaavaa ei ole. Omaperäisyys on kuitenkin nopeasti hupeneva luonnonvara, joten kaikista vähänkin omaperäisyyttä sisältävistä teoksista tulisi pitää kynsin ja hampain kiinni.
Monet parhaimmista viihdeteoksista ovat alun perin ilmestyneet täysin tyhjästä. Niissä on uskallettu ottaa riskejä, ja niitä on saatu valmistella kaikessa rauhassa ilman päälle hönkivää fanikuntaa ja hyperbolan viljelyä. Näinhän oli aika lailla GNG:n suhteen, kun Takahashi ja Ginga eivät vielä olleet tunnettuja, ja kuten tällä foorumilla on pohdittu, Takahashi uskalsi ottaa tuolloin enemmän riskejä, esimerkiksi tapattamalla tärkeitä hahmoja. Samaten Takahashilla oli aikaa suunnitella Weediä kaikessa rauhassa, ja GNG:tä ja Weedin alkuosia pidetäänkin yleisesti Ginga-sarjan parhaimmistona. Sen jälkeen Takahashi on tehnyt Gingaa lähes tauotta yli 20 vuotta, joten ei mikään ihme, ettei uusia ideoita aina löydy tai laatu pysy tasaisena.
Minäkin kuulun niihin, joiden mielestä Takahashin piirtojälki oli parhaimmillaan GNG:n loppupuolella - oli Ginga-sarjojen myöhemmissä osissa paremmat ruutusommitelmat tahi ei. Jos itse Takahashi on kommentoinut piirtojälkensä virtaviivaistuvan vain sen vuoksi, että saisi piirrettyä nopeammin, niin mielestäni tämä aihe alkaa olla enemmän kuin pelkkä makuasia. Monen muunkin piirtäjän ensiteokset ovat piirtojäljeltään kevyestä kömpelyydestä huolimatta usein yksityiskohtaisempia ja huolellisempia kuin myöhemmät tuotokset, ja juuri tuo manga/sarjakuvateollisuuden nopeaa työskentelyä vaativa asenne saattaa olla selittävä tekijä tässä aina kyseenalaisessa muutoksessa.
Ginga-sarjat yleisesti luokitellaan eläinsarjakuvaksi, ja kuten täällä on jo paljon keskusteltu, sarjakuvat, animaatiot ja varsinkin eläintarinat rinnastetaan usein lapsuuteen, eivätkä ne kuulu aikuisille. Niinpä niin: aikuistuessa animaatiot vaihtuvat saippuasarjojen äärirealistisiin ihmissuhdedraamoihin; sarjakuvat kioskikirjallisuuden sanoihin syviin. Tällä piikittelyllä tietenkin tarkoitan, että monet "aikuisten jutuista" ovat loppujen lopuksi aivan yhtä vähäpätöisiä - kukaan vain ei kehtaa myöntää sitä.
Mielestäni eläinhahmojen käyttö nimenomaan
on aikuismaista, sillä niiden avulla voi harrastaa vaikka minkälaista symboliikka- ja allegoriataitelua, jota lapset eivät välttämättä ymmärtäisi. Näinhän on esimerkiksi faabeleissa, joista moni on tarkoitettu myös aikuisille (Eläinten vallankumous, Maija Mehiläinen). Eläintarinoilla voi myös käsitellä arkoja aiheita, jotka ihmishahmoilla voisi johtaa kaikenlaisiin vaikeuksiin. Onhan tätä havaittavissa jo Gingassakin, kuten vaikkapa
Miten Takahashi eroaa muista mangakoista -keskustelussa on pohdittu, miten Takahashi uskaltaa piirtää ja kertoa asioista, missä muut mangakat alkaisivat jo epäröidä.
Tässä välissä on hyvä nostaa eräs suomimangojen julkaisutohinassa unohtumaan päässyt asia esiin, nimittäin GNG-anime. Vaikka animen tarkoitus olisikin olla pelkkä mangaa mainostava oheistuote, se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että GNG-anime edustaa laadukasta eläinanimaatiota, josta - kuten hyvin tiedämme - ei ole markkinoilla ylitarjontaa. Omien standardieni mukaan tuorein, vähäänkään realismiin nojaava eläinanimaatio on Kaukametsän pakolaiset vuosilta 1992-1995, eli ei aivan eilispäivältä. Eläinanimaatiot ovat vielä pahemmassa alennustilassa kuin sarjakuvat: internetistä sentään löytyy eläinsarjakuvia aikuisempaankin makuun - liiaksikin asti. Kuten täälläkin on keskusteltu, varsinkin koiraeläinsarjakuvien aiheet ja juonet tuppaavat olemaan erittäin samanlaisia. Suuressa animemaailmassa GNG sen sijaan on shounen-piirteistään huolimatta varsinainen yksineläjä, vailla minkäänlaista hyvää vertailukohdetta. Ja mikään huono asiahan tämä ei ole ollenkaan.
Sitten Takahashin suosiosta ja näkyvyydestä Suomessa. Takahashin medianäkyvyys Suomessa on ollut ikävän epätasaista: Hopeanuolen suomennoksen ilmestyessä Takahashista oli juttua lähes ylisyötöllä, mutta sen jälkeen mangajulkaisut ovat olleet lähes ainoa muistutus Takahashista. Toisaalta tuolloinkin suuri osa artikkeleista oli erilaisissa animea/mangaa käsittelevissä lehdissä, mikä todennäköisesti rajoitti Takahashin näkyvyyttä. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta tuntuu siltä, että manga ja anime ovat Suomessa edelleen vähän oma maailmansa, irrallaan muusta sarjakuva- ja animaatiokulttuurista. Jos Ginga/GNG todellakin on "sukupolvien kokemus" kuten useissa artikkeleissa on kuvattu, niin Takahashilla on kyllä vielä pitkä matka vaikkapa Carl Barksin tasolle tunnettavuudessa Suomessa, jonka saavutukset ovat kuitenkin olleet samanlaiset.
Tähän loppuun vielä Gingan suosion nykyisestä "kriisistä". Mielestäni Gingan suosion kannalta kriittisintä aikaa oli kuitenkin 90-luku. Jos Moonin Hopeanuoli-sivusto oli ensimmäinen koko Suomen kattava Ginga-yhteisö (2001), niin sen ja Hopeanuolen ensimmäisen julkaisun (1989) välillä oli aikaa 12 vuotta. Tuo aika on edelleen pitempi kuin GNG-mangan suomijulkaisusta tähän päivään. Jos Gingan suosio tuntuu nyt olevan jonkinasteisessa kriisissä, niin miten Ginga sitten selvisi nuo 12 vuotta? Miten neljä kasettia jossakin kirjastojen ja Anttilan lastenosaston videohyllyllä onnistuivat pysymään pinnalla yli vuosikymmenen? 12 vuotta on lapsuus- ja nuoruusvuosissa pitkä aika, johon mahtuu ainakin 2-3 sukupolvea. Tuossa ajassa ja sukupolvien vaihdossa Hopeanuoli olisi helposti voinut unohtua, kuten monen muun hyvän animekasetin kanssa kävi (Chocchan's Story, Helen Keller). Mielestäni tämä on Suomen Ginga-historian ehkäpä suurin saavutus.
Palatakseni vielä tuohon Ginga-yhteisön nykyiseen sirpaloitumiseen, niin käytännössähän tässä(kin) tehdään paluuta 90-luvulle, jolloin Gingaa fanitettiin yksin tai pienissä kaveripiireissä, eikä foorumeiden tarjoamaa, koko maan kattavaa keskustelukanavaa ollut.
Tämä vuosi on kohta tullut päätökseen, ja kalentereihin kääntyy vuosi 2022. Tosin yllä olevien asioiden perusteella tuon vuoden ehkäpä kuuluisikin olla 1992...?